Festivalul Internațional de Film de la Amiens…

Membrii Centrului Școlar și Cultural de Jurnalism Călărași au participat la cea de a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Amiens, Franța, desfășurat în perioada 12-20 noiembrie. Aceștia au realizat sondaje, au intervievat realizatori de film, organizatorii festivalului și au interacționat cu tinerii francezi.

Festivalul Internațional de Film de la Amiens este caracterizat de o ambiție originală specifică acestui eveniment internațional: reuniunea publicului. Festivalul se adresează tuturor tipurilor de public: oamenii din mediul rural și din mediul urban, din suburbii și din centrul orașului, toți sunt implicați înainte şi în timpul acestui festival, descoperind imagini, întrebări și informații despre societatea din care fac parte.

Ediția a 30-a a Festivalului Internațional de Film de la Amiens a oferit un program original, deschis către lume, care permite descoperirea tinerilor autori, simboluri ale  diversității societății franceze și cinematografiei internaționale. Obiectivele acestui festival au fost: atragerea unui public foarte larg, realizarea unui program de calitate, reflectând diversitatea Franței care își asumă diversele sale componente în cadrul a ceea ce este comun și universal. Însă festivalul reprezintă și cadrul unei competiției cinematografice în multe categorii.

La festival au fost prezenți majoritatea regizorilor filmelor difuzate. Înaintea începerii filmului, aceștia comentau în sala de cinema despre filmul respectiv apoi rămâneau până la final pentru a discuta despre peliculă împreună cu spectatorii. Printre marile nume care au participat la această ediție se numără: Tony Gatlif, Laura del Sol, Stephen Frears.

Membrii Centrului Școlar și Cultural de Jurnalism Călărași (CESCUJUR) au reprezentat delegația de presă română prezentă la festival formată din președintele CESCUJUR (Loredana Mira), doi studenți la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), Universitatea din București, și trei eleve ale Grupului Școlar Danubius Călărași. Activitatea jurnaliștilor români a fost complexă, aceștia au fost alături de organizatorii festivalului, au intervievat persoane din lumea filmului pe platourile de filmare ale Casei de Cultură din Amiens, au vizionat filme, au realizat sondaje având ca subiect opinia oamenilor despre eveniment, au ajutat la montajul filmelor, la filmări și la acțiuni tehnice de regie. De asemenea, membrii CESCUJUR au format prietenii cu tinerii francezi alături de care au vizitat regiunea Amiens.

Din punctul meu de vedere, festivalul reprezintă o manifestare culturală internațională, o perioadă de sărbătorire a filmelor de orice categorie, despre orice subiect, dar toate încadrându-se în domeniul filmelor culturale și nu a celor comerciale. Astfel, festivalul prezintă caracteristici importante și orginale: difuzarea filmelor culturale și susținerea diversității și a luptei împotriva discriminării. Prezența regizorilor în sălile cinematografice pentru a discuta pelicula alături de spectatori constituie un alt avantaj extraordinar al festivalului. Organizarea Festivalului, la nivel de programare al filmelor și a includerii filmelor în festival, a fost un succes, peliculele rulând în diferite săli de cinema, la diferite ore, cu diferite subiecte dar cu mulți spectatori cinefili. Echipa tânără a dat dovadă de profesionalism în activitățile cinematografice (regie, montaj, filmări, interviuri etc). Alături de tinerii francezi am vizitat regiunea, am învățat lucruri noi din domeniul cinematografiei, am realizat interviuri. Și, bineînțeles, au fost create legături profunde de amiciție. Am cunoscut și discutat cu persoane din lumea filmului. Rezumând, celor 10 zile le acord calificativul 10.

Advertisements

One thought on “Festivalul Internațional de Film de la Amiens…

  1. […] Festivalul Internațional de Film de la Amiens… Thu Nov 25, 2010 19:39 pm Membrii Centrului Școlar și Cultural de Jurnalism Călărași au participat la cea de a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Amiens, Franța, desfășurat în perioada 12-20 noiembrie. Aceștia au realizat sondaje, au intervievat realizatori de film, organizatorii festivalului și au interacționat cu tinerii francezi. Festivalul Internațional de Film de la Amiens este […] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s