Quinquatria Danubiusului

Afis QUINQUATRIAAstăzi, (22 aprilie), a fost o zi specială în sensul bun al termenului. (Ceva care se întâmplă rar sau chiar deloc în ultima perioadă). Am fost invitată la un eveniment organizat de fostul meu profesor de filosofie, la care au participat cadre didactice şi elevi. Ideea acestei dezbateri filosofice este preluată din sărbătoarea Quinquatra, închinată zeiţei Minerva. Romanii celebrau în primavară-vară, în anumite intervale, două tipuri de festivităţi în cinstea acestei divinităţi, considerate a fi protectoarea artizanilor, artiştilor, a înţelepţilor.

Evenimentul a fost proiectat în jurul temei înţelepciunii şi a inclus o prezentare a unor cuvinte înţelepte, comentarea unor maxime din latină de către elevi. Ulterior a fost vizionat un film despre viaţa ascunsă a romanilor. Ultima parte a fost un colocviu, o dezbatere pornind de la subiectul înţelepciunii, văzută ca bijuterie sau gadget. Prezentarea maximelor şi discuţiile pe acest subiect au fost constructive şi interesante.

Apoi, am avut ocazia să asist la un spectacol al vieţii de jurnalist (la început)…aici trebuie să menţionez că eu nu am mai fost în liceul pe care l-am absolvit de aproape un an…un an în care s-au schimbat multe….şi numai în bine….ceea ce m-a făcut să mă gândesc că mai există planuri împlinite…că idealurile sunt construite pentru a fi aplicate şi că există astfel de cazuri fericite…ca să explic această pleadoarie aparent fără rost…în cadrul acestui liceu a fost instalat un studio radio perfomant şi care emite 24 din 24 de ore, iar jurnaliştii sunt elevi sub supravegherea personalului autorizat…la acest fapt se adaugă şi energia, entuziasmul, ambiţia, voinţa tinerilor jurnalişti.

Cu ceva timp în urmă, la Serile Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Robert Turcescu ne-a vorbit despre calităţile jurnalismului de altădată (spirit de investigaţie, fler, voinţă, ambiţie, perseverenţă, proprie iniţiativă), de atmosfera din redacţiile de altadată şi cred că se pliază într-o anumită măsură pe cazul acestor elevi, se regăsesc anumite aspecte similare. Nu numai din liceul respectiv, ci şi din alte şcoli şi licee din judeţ şi din judeţe învecinate, elevii sunt programaţi să participe, de fapt să aibă propriul lor spaţiu în emisie. Entuziasmul lor, energia lor, timpul pe care îl dedică acestei activităţi, încercând să nu neglijeze şi şcoala…este uimitor.

Se întâmplă să petreacă ore peste programul de practică, doar ca să realizeze emisiunile aşa cum vor, să facă o Noapte Live, cu dedicaţii, cu transmisii în direct, cu ştiri şi cu zâmbetul pe buze…distrându-se, fiind un colectiv…cu strigăte în redacţie, gen “Ai scris ştirea despre x?”, “A sosit ceva nou, cine se ocupă? X?, Y?”, şedinţe de redacţie…etc..şi totul de dragul de a fi jurnalist, de a aduna informaţii pentru ştiri, de a scrie ştiri, de le prezenta oamenilor, de a lucra într-un studio performant, echipat modern, de a face parte dintr-un colectiv, o echipă cu aceleaşi pasiuni, legate de jurnalism sau de manevrarea tehnică a aparatelor.

Poate că aceşti tineri nu pot fi incluşi în categoria artizanilor sau artiştilor protejaţi de Minerva, dar efortul depus de ei şi plăcerea de a fi jurnalişti merită apreciat. Eu îi felicit şi sper că acest entuziasm să nu fie şters de timp şi sper să nu ajungă ca nişte simpli lucrători de la fabrică, să aştepte ora de plecare acasă, după cum afirma Robert Turcescu. Un adevărat jurnalist se sacrifică, îşi sacrifică timpul, viaţa, şi o face din plăcere, din iubire faţă de  şi ironic, legislaţia română nu prevede decât nişte ajutoare mai mult simbolice pentru jurnalişti şi familile acestora, în cazul unui accident de muncă…vorbim cumva despre o specie de superoameni, “acreditaţi” astfel chiar şi de legislaţie?

P.S. Dedic acest post profesoarei care se ocupă de aceşti mici jurnalişti şi lor, bineînţeles. Felicitări!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s