Alegerile Europene. Tu Decizi!

Parlamentul European

Astăzi am fost la Biroul de Informare al Parlamentului European în România pentru a cere informaţii despre alegerile europarlamentare necesare pentru un proiect de cercetare. Mă aşteptam ca persoanele de la respectivul birou să fie amabile, pentru că acum ceva timp am vizitat Parlamentul European, şi toţi, de la europarlamentari până la cei care lucrau la Biroul de Informaţii pentru public au fost amabili, ne-au explicat informaţii de bază despre Parlamentul European, etc… Pe scurt, vizita la Parlamentul European rămâne una din cele mai frumoase amintiri ale mele…

Dar revenind la subiectul meu de astăzi, am fost plăcut surprinsă…am fost primiţi cu zâmbetul pe buze, ni s-au dat pliante, o mapă pentru presă şi am fost invitaţi să participăm la o conferinţa de presă pe tema alegerilor parlamentare care avea loc peste aproximativ o oră. Am asistat la acea conferinţă şi am aflat multe lucruri interesante despre alegerile europarlamentare. Este organizată o campanie instituţională, diferită de cea politică a candidaţilor, dar se doreşte un raport de colaborare între cele două tipuri de campanie.

Ideea de bază: conştientizarea de către cetăţean a importanţei votului său, având ca slogan TU DECIZI!, un CALL FOR VOTE, argumentat prin mesajele campaniei, pentru a face o alegere raţională, care va influenţa viaţa europeană prin participarea cetăţenilor la acest mare proces electoral transnaţional.

375 milioane de alegători, 491 milioane de locuitori şi 36 de milioane de persoane care votează pentru prima dată…asupra ultimei categorii se va axa o parte din campanie. Astfel, vor fi organizate o serie de evenimente în cadrul unor instituţii de învăţământ din localităţile de dimensiuni mijlocii. Vor fi puse la dispoziţia elevilor din licee şi al studenţilor, mai ales pentru cei din anul I, stand-uri de informaţii, materiale, discursuri şi conferinţe pe această temă. Alte targeturi de electori: cetăţenii din mediul rural, din localităţile mici, pensionarii.

De asemenea, temele din campania de comunicare a alegerilor europene se referă la opţiuni de politici care afectează viaţa de zi cu zi a oamenilor, punând accent pe 10 teme din care 4 sunt prezentate pe larg într-un stat membru. La această stabilire şi repartizare a temelor a ajutat o agenţie pentru comunicare germană. Pentru România, avem următoarele întrebări: De unde ar trebui să provină alimentele noastre? Unde ar trebuie să ne investim banii? Ce fel de energie ne dorim? Cât de deschise trebuie să fie graniţele noastre?

Vor fi difuzate spoturi TV/radio în cadrul unui studio de ştiri, cetăţenii obişnuiţi îşi vor prezenta opiniile, critici, întrebări, etc. Vor fi amplasate în mijloacele de transport în comun  şi în gări afişe şi vor exista şi instalaţii tri-dimensionale (cu tema energia în Bucureşti şi cu tema migraţiei în Cluj) şi cabine multi-media (Choice-Box) unde cetăţenii vor transmite mesaje europarlamentarilor. Campania va pune accent pe răspândirea informaţiei via internet, cu site-uri de informare actualizate în timp optim.

Această prezentare a campaniei este interesantă, corect structurată, plină de idei bune care vor fi puse în practică. Rămâne să vedem care va fi procentul de participare al românilor la vot.

P.S. Poza care însoţeşte acest text este făcută în sediul Parlamentului European şi reprezintă o parte dintr-un monument important pentru U.E. Astfel, acei cilindrii din metal, care converg spre tavan într-unul singur, reprezintă statele membre care vor ajunge să se sincronizeze pentru a deveni un stat unitar, în diversitate, care se află la baza monumentului/Uniunii, simbolizând deviza şi dorinţa U.E.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s